Bijzondere klokken Gouds Plateel klok met twee vazen 5372017-11-20T14:03:07+00:00

Goudse Plateel Klok met twee vazen ca. 1912 – 1927                                                      (nummer 5.37)


 

Gouds Platelen Klok gemaakt door de Goudse Plateelbakkeij te Zuid-Holland, met een gestileerd decor van bloemen, bladeren en een vogel.

Het zeer kleurrijke decor is geschilderd door schilderes Maria Nieuwenhuisen (M.N.), die tussen 1912 en 1927 voor deze plateelbakkerij heeft gewerkt.

Gouds plateel is een verzamelnaam voor zowel glanzend als mat geglazuurd aardewerk, zoals dat door verschillende plateelfabrieken in Gouda werd geproduceerd. Het Gouds plateel vindt zijn oorsprong in de Jugendstil- en Art-Nouveaukeramiek van rond 1900, dat vervaardigd werd door onder andere Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw was de plateelindustrie in Gouda één van de belangrijkste bedrijfstakken met veel werkgelegenheid.

De voor Gouds plateel gebruikte techniek is die van faience. Hierbij wordt het aardewerk eerst gebakken in de oven. Dit tussenresultaat heet biscuit. Het aardewerk wordt vervolgens gedecoreerd met een “onderglazuurverf”. Daarna wordt het aardewerk voor een tweede keer gebakken en ontstaat het eindresultaat. De schildering versmelt tijdens de tweede keer bakken met de glazuurlaag, en wordt er zo ingebrand.

De mooie strakke Franse klok is in perfecte staat met een goed lopend uurwerk.

 

Prijs € 2.175,–