Cordless DeLIGHT

Uurwerkspecialist JanKees van Maldegem, vormgever/ontwerper Mechtild Paauwe, en zeker niet te vergeten basis grondlegger en adviseur piëzotechniek Simon Bos, hebben donderdagavond 6 oktober 2011 bij Wehkamp in Zwolle de =MEER Innovatieprijs voor co-creatie ontvangen van gedeputeerde Theo Rietkerk. Deze jaarlijkse prijs van de provincie Overijssel is voor de vierde keer uitgereikt. (Bron: Provincie Overijssel)

Een lamp laten branden dankzij uurwerktechnieken?
De piëzotechniek is in een nieuw jasje gestoken! Via trillingen kan vanuit bepaalde materialen duurzame energie opgewekt worden. In dit project zorgt het uurwerkmechanisme voor de noodzakelijke trillingen. Deze energie wordt gebruikt voor een eenvoudige goed vormgegeven lamp.

Het was een spannende strijd. Tijdens de prijsuitreiking boden de juryleden spontaan hun steun aan. Het winnende team mag zich melden bij het Venturelab Twente en zal ook worden ondersteund bij het verbeteren van zijn businessplan door B&M Business Development. Architect Iris Schutten gaat samen met hen kijken naar de invulling van de vormgeving voor andere doelgroepen.

Buiten gebaande paden
De prijs is een stimulans voor ondernemers en creatieve professionals. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van provincie Overijssel zegt hierover: “Juist de creatieve sector heeft een andere manier van kijken, zorgt ervoor dat ondernemers buiten de gebaande paden treden. Creativiteit voegt waarde toe. Een beter product, een efficiënter proces, een mooier design. Het leidt tot innovaties op verschillende niveaus: dit alles zorgt voor een betere concurrentiepositie.” Vier teams bestaande uit een mkb-ondernemer en een creatieve professional zijn die avond de strijd aan gegaan.

Creëren van werkgelegenheid
Dat is het uitgangspunt voor het instellen van deze prijs. Provincies en gemeenten stimuleren co-creatie. Dat betekent bij =MEER dat mkb-ondernemers en creatieve professionals samenwerken aan innovatie en een gedegen businessplan. Het winnende team heeft de jury overtuigd en laat zien dat creatieve uitwisseling en krachtenbundeling kan leiden tot een vernieuwend en duurzaam idee met toekomstperspectief. De prijs is onderdeel van het Programma cultuur en economie van de provincie Overijssel.

Bron foto’s: Theo Smits (www.theo- smits.nl).