Van boerenzoon uit Zeeland naar klokkenmaker in Overijssel


Gediplomeerd uurwerktechnicus

Na een vierjarige vakopleiding met aanvullend een degelijke Meester Gezel opleiding eindelijk het diploma in ontvangst kunnen nemen.


Vakmanschap

Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat het vak geen saai imago had, wat wel met mijn karakter overeenkomt.
Sterker nog, ik moest uit respect voor de klokkenmakers uit de 16e en 17e eeuw toegeven, dat men zich tegenwoordig alleen nog maar als klokkenreparateur mag uitgeven.
Om aan werktuigen te kunnen werken uit die tijd moet men proberen om in de schoenen van de makers gaan staan, en niet die van de tegenwoordige computer, wegwerpmaatschappij.
Kortom het vak heeft me gegrepen, en mijn wens is om die vakman te worden die reparaties op restauratie niveau kan uitvoeren.

ons nieuwe onderkomen

Verhuizing van Deventer naar het Overijsselse dorp Den Nul, waar we een winkel aangrenzend aan ons woonhuis gevonden hebben.


Duurzaamheid binnen het bedrijf

Machines draaien op stroom van zonnecollectoren.
Verlichting overal Led lampen.
Warmte komt uit pelletkachels gestookt op verantwoorde houtkorrels.
Onderdelen worden gerestaureerd waardoor er zo weinig mogelijk nieuwe producten aangekocht moeten worden.
Mechanische klokken werken op zwaartekracht en/of veerkracht, en hebben daardoor geen brandstoffen nodig.
Geen reparatie van elektrische klokken en horloges, en verder worden er geen kunststoffen, batterijen of andere schadelijke stoffen gebruikt.


Innovatie en de uurwerktechnicus 

In 2011 is door ons  de =MEER innovatie prijs voor co-creatie van de provincie Overijssel gewonnen door het samenbrengen van uurwerktechniek met piëzotechniek.

Klik hier

voor meer informatie over het project Cordless Delight


Bronvermelding: Koerier (Sonodruk)

Journaliste: Astrid Mensink

In de voetsporen van de oude klokkenmakers…

Op de weg van Wijhe naar Olst – waar de IJssel zich al enkele kilometers aan het oog heeft onttrokken – bevindt zich in Den Nul het opvallende witte pand van Van Maldegem Uurwerken. Het uithangbord verraadt dat de uitbater niet alleen oude, antieke klokken herstelt, maar ze ook in- en verkoopt. Eenmaal binnen voel je direct een warme deken van nostalgie en gastvrijheid om je schouders. En dan begint Jankees van Maldegem onder het genot van een kopje thee te vertellen…

“Ik zit hier al weer bijna tien jaar en het blijft fantastisch om te doen. Geen enkele klok is hetzelfde en dus is geen enkele dag hetzelfde. Telkens weer moet ik het wiel opnieuw uitvinden door nauwgezet in de voetsporen van klokkenmakers uit lang vervlogen tijden te treden. Ik kan niet even bellen voor een onderdeeltje, moet het met mijn eigen creativiteit zien op te lossen.” En dat blijkt goed te passen bij het karakter van deze gediplomeerde uurwerktechnicus.

Eyecatchers

Wie al luisterend om zich heen kijkt, ziet prachtige oude, soms antieke klokken. De één herinnert aan de zondagse theevisites bij oma, de ander doet een bijzondere herkomst vermoeden. Van Maldegem kent de geschiedenis, legt de techniek (soms letterlijk) bloot. “Ik heb hier een paar prachtige torenuurwerken staan. Met het open raderwerk passen ze perfect in een modern interieur. Maar nu vormen ze nog de eyecatchers van mijn winkel.” Wie op z’n huidige klok is uitgekeken, doet er dus verstandig aan bij Van Maldegem binnen te lopen voor een eerlijk advies of een gerichte zoekopdracht voor die ene klok die niet in de winkel te vinden is.

Open atelier

Iedere verkochte of voor reparatie aangeboden klok wordt grondig gereviseerd in het open atelier waar de klokkenmaker zich graag op z’n vingers laat kijken. Het professionele, zeer verfijnde gereedschap onderstreept de deskundigheid waarmee hij keer op keer te werk gaat. “Hier haal ik de klokken helemaal uit elkaar, maak ze grondig schoon. Met het nodige geduld verhelp ik de gebreken. Van het polijsten van de as-tappen tot het modelleren van het raderwerk, van het afstellen van de echappementen tot het vernieuwen van de slinger, ik doe het allemaal.” Alle klokken worden thuis afgeleverd en afgesteld. Een stukje extra service waar Van Maldegem ook zelf veel plezier aan beleeft. “De mensen kan ik me niet altijd herinneringen, maar van de meeste klokken weet ik exact waar ze hangen.” Inmiddels heeft Van Maldegem een wachtlijst van een half jaar, een bevestiging dat deze gepassioneerde klokkenmaker meer dan goed is in zijn vak.


Na het afleggen van vele bezoeken en krijgen van veel bezoek

Bestaat de zaak alweer vanaf 2005 en ben ik nog niet van plan te stoppen met dit fantastische vak