Tafelklokken Franse vuurvergulde tafelklok 3302019-01-05T14:59:18+00:00

Franse Vuur-vergulde tafelklok  ca. 1820 – 1830                                            (nummer 3.30)

Prachtige extra grote bronzen vuur-vergulde klok met fijne sierlijke ornamenten, en mooi gevormd beeld van een jager met geweer. Het driedelige van de hoge klok geven de Empire stijl aan.

De klok bezit een verzilverde wijzerplaat die een goede heldere tijdsaanduiding geeft, een degelijk goed slingerwerk en heldere bel die op het hele en halve uur slaat.

Vuurvergulden, ook afroken genoemd, is een oude techniek van het opbrengen van goud op een metalen ondergrond. Goudamalgaam, een oplossing van fijn goudpoeder in kwik, werd door onderdompeling of met een kwastje op het te vergulden object aangebracht. Daarna werd het object, vaak een bronzen beeldje of ornament van de klok, met vuur sterk verhit. Het kwik verdampte en het goud sloeg neer op het brons.

Empire is oorspronkelijk een zuiver Franse stijl die in Parijs is ontstaan. De stijl bloeide op na de Franse revolutie. Empire stijl is duidelijk in de eerste plaats een interieurstijl voor de betere burgers. Napoleon liet Franse kastelen en paleizen aankleden in deze moderne stijl.

Maten: B. 31 x H. 42 x D. 13 cm

Prijs € 975,–